Log in
Hoogleraren Martin Hoondert en Paul Post gaven met een lezing en een gesprek in Domusdela het startsein voor een onderzoek naar veranderend uitvaartritueel in tijden van corona.
Redactie

Een vervolg op de gesprekken die Hoondert afgelopen zomer voerde met onder andere uitvaartondernemers Egbert Sluijmer en Veronique Claassens.

Het webinar werd via een livestream door zo’n 360 mensen gevolgd. Post reflecteerde op het veranderende uitvaartritueel tijdens de coronacrisis. Hij noemde de pandemie een slow disaster. Anders dan na bijvoorbeeld de MH17-ramp (nationale herdenking, stoet rouwauto’s op de snelweg) zien we nu nieuwe rituelen zoals applaus als uiting van dankbaarheid en hulde, een bootje dat met een ‘hart van troost’ in de Amsterdamse grachten vaart, of – in Italië – het musiceren vanaf balkons. Uitvaartrituelen verschuiven ook, worden ‘opnieuw uitgevonden’ onder invloed van de beperkingen van de anderhalvemetersamenleving. Zo werd er met Allerzielen opgeroepen tot het plaatsen van een kaarsje voor het raam, in plaats van gezamenlijk herdenken in een kerk of op een begraafplaats. Bij uitvaarten zagen we een verschuiving naar een intiemer afscheid voor de ‘inner circle’ en aanvullende rituelen voor de ‘outer circle’ zoals erehagen, drive-thru’s