Log in
“De laatste jaren is er weer meer kinnesinne in de uitvaartbranche”, verzuchtte Guus Temming toen ik hem het afgelopen voorjaar interviewde. Ons gesprek vond plaats vlak voor bekend werd dat hij Tap Uitvaartzorg verkocht had aan Dela.
Marjon Weijzen

Temming heeft geen last meer van kift in de branche, want hij heeft de branche verlaten. Dat geldt niet voor twee andere ‘oude rotten’ die hun familiebedrijf verkochten: Bert Goetzee en Nico Soek. Beide ‘éminences grises’ werken nu als zzp’er in de branche. En beide heren zetten hun jarenlange kennis en ervaring in om andere uitvaartondernemers te helpen. Ze vertellen erover elders in dit nummer. Goetzee adviseert met name kleine succesvolle ondernemingen die willen opschalen. Soek werkt als interimmer voor grote bedrijven en zet daarnaast een nieuwe franchiseketen op voor starters: Arum Uitvaartzorg.

Dat laatste – franchisen voor starters – is populair. Beginnende uitvaartondernemers zoeken steun bij elkaar. Gevestigde lokale bedrijven doen dat trouwens ook. Franchiseconcepten als Aker, Arum, Charon en het alweer ter ziele gegane Novellis schieten als paddenstoelen uit de grond. Ze hebben hun leden geen verzekerden te bieden, maar wel inkoopvoordelen, gezamenlijke administratie en pr en het onderling waarnemen en assisteren. Er zijn ook samenwerkingsverbanden van zelfstandige ondernemers