Ga door naar hoofdcontent
NieuwsHerfst = herdenken

Herfst = herdenken

Dinsdag 25 oktober 2022

september

In Brugge organiseerde Musea Brugge tussen 18 en 22 september onder de noe­mer The Healing Museum evenementen rond het thema afscheid. Eén daarvan was De Grote Oversteek, een herdenking voor de meer dan duizend Bruggelingen die de afgelopen jaren onder de coronamaatregelen afscheid moesten nemen in moeilijke omstandig­heden. Op de museumsite wordt gesproken van een ‘laatste ereronde’ in de vorm van duizenden drijflantaarns in het water van de Reie.

november

2 november Allerzielen. Op allerlei plek­ken in het land zullen eind oktober tot en met december weer herdenkbijeenkom­sten worden georganiseerd, al dan niet aanhakend bij de traditie van Allerzie­len (2 november). ‘Afscheidspecialist’ Monuta – dat klinkt toch heel anders dan uitvaart­verzekeraar – noemt de (uit de katholieke traditie stammende ) term Allerzielen niet in haar commu­nicatie-uitingen, maar lanceert wel op 2 novem­ber een door Tim Knol samen met nabestaanden geschreven en gezongen herdenkingslied. Onder de kreet november2remember organiseert het tweede landelijke uitvaartbedrijf op dertig plek­ken herinneringsavonden. Behalve het lied van Knol worden er namen van overledenen voorge­lezen en is er een lichtjespad. Ook is het mogelijk om op 2 november thuis een eigen moment te creëren door mee te kijken en te luisteren naar de première van het herinneringslied op het YouTube-, Instagram- of Facebookaccount van Monuta.

december

Wereldlichtjesdag, om overleden kinderen te herdenken. Tweede zondag van december, dit jaar op 11 december, 19 uur. Op honderd locaties in drie landen. In Nijmegen vieren ze het voor de tiende keer en om dit luister bij te zetten (en fondsen te werven) geeft Stichting Wereldlichtjesdag Nijmegen een boekje en een set troostkaarten uit, geschre­ven door Floortje Agema en vormgegeven door Bruun Laeven.

Reacties

    Plaats een reactie