Kortst januari 2022
Vrijdag 8 april 2022Berichten uit de rubriek Kortst uit het magazine.
Geen nieuwe CAO
De leden van alle drie de vakbonden, FNV, CNV en De Unie, hebben het voorgelegde onderhandelingsresultaat over de cao uitvaartbranche met grote meerderheid afgewezen. Struikelblok was het schrappen van de toeslagen voor crematoriawerkzaamheden tijdens avonduren en in weekenden. De huidige cao blijft van kracht. Branchevereniging BGNU adviseert werkgevers een toeslag van 3,25% uit te keren, die verdisconteerd zal worden als er alsnog een nieuwe cao tot stand komt.
Vrijgegeven? Nabestaanden beslissen
Volgens de Nationale Ombudsman moet de politie nabestaanden laten beslissen over eventueel vervoer van een omgekomen familielid, als het lichaam is vrijgegeven. Meestal laat de politie de overledene overbrengen naar een mortuarium. De politie betaalt die rit, maar de mortuariumkosten en de kosten voor het vervoer vanaf dat mortuarium naar een andere locatie, zijn voor de nabestaanden.
Inspiratiedag duurzame uitvaart
Tweede paasdag organiseert Uitvaartstichting Hilversum een markt rondom het thema ‘duurzaamheid’ op begraafplaats Bosdrift (Hilversum) Zie ook: uitvaartstichtinghilversum.nl
Crematorium gehackt
Cybercriminelen hebben het crematorium van Pontes in Antwerpen gehackt. De plechtigheden, crematies en condoleances konden wel plaatsvinden, maar uitvaartondernemers konden geen online afspraken inplannen.
Beboet voor afpakken camera
Uitvaartverzorger Aart Koelewijn heeft via crowdfunding 1000 euro opgehaald om fotograaf Casper Huurdeman van De Gooi- en Eemlander te betalen voor het afpakken van diens camera bij een condoleance, waarbij hij vanaf de openbare weg foto’s maakte. De zaak is buiten de rechter om afgedaan.
Webinar Palliatieve journalistiek
Rob Bruntink vierde zijn 25-jarig jubileum als palliatief journalist met een webinar over de toekomst van – uiteraard – de palliatieve zorg. Bijna vijfhonderd mensen meldden zich aan voor onder meer interviews met longarts Sander de Hosson (compassie), Sander van der Meer (digitale nalatenschap) en Mariska Overman (samen beslissen). Zelf hield Bruntink een lezing over inclusieve palliatieve zorg.
Beeld: Sebra/shutterstock.com
Reacties