Ga door naar hoofdcontent
NieuwsKortst oktober 2022

Kortst oktober 2022

Dinsdag 25 oktober 2022

Berichten uit de rubriek Kortst van het magazine.

Lindalezers uitvaartwensen

Tijdschrift Linda onderzocht de uitvaartwensen van haar lezers.

Moslimbegraafplaats arnhem

Eind dit jaar start in Arnhem langs de A12 de aanleg van de grootste islamitische natuur­begraafplaats van Nederland. Er zijn 16.000 graven gepland. Initiatiefnemers zijn Khaled Mouhouti van de stichting Islamitisch Begraven Nederland (IBN) en voormalig topbestuurder Iman Stratenus van advocatenfirma Dirkzwager.

Bron: De Gelderlander.

Deathfluencer

Claudia Crobatia, ‘Nederlands enige deathfluencer’ stond in september op de cover van Nieuwe Revue. Kop: ‘Flirten met de dood’.

Naturaverzekeraars berekenen < 24 u

Het protocol dat BGNU met het Verbond van Verzekeraars afsprak is verscherpt: verzekeraars geven binnen 24 uur aan welk bedrag zij uitkeren, óók in het weekend. Uitvaartondernemers verplichten zich om deze informatie binnen een dag door te geven aan hun opdrachtgever. Verzekeraars betalen uitvaartondernemers uit binnen tien werkda­gen na indienen van de factuur.

STAP-budget

Bij Docendo kan het STAP-budget (1000 euro) worden ingezet om een opleiding te volgen. Aanvragen kan weer per 1 november. De inschrijfperiode is vaak snel vol.

Meer uitvaartverzorgers in register

In 2023 stelt Stichting Keurmerk Uitvaartzorg het RU-register open voor alle NAVU-gedi­plomeerde uitvaartverzorgers die minimaal 20 uitvaarten per jaar verzorgen en per 3 jaar minstens 60 PE-punten aan bijscholing halen. De eis dat zij werken voor een Keurmerkbedrijf vervalt. Klanten van RU-uitvaartverzorgers kunnen bij klachten terecht bij de Ombuds­man Uitvaartbranche.

Vaker vallen

Vorig jaar overleden meer dan vijfduizend mensen door te vallen. Dat aantal, zo’n 3 procent van de sterfgevallen, is in 10 jaar tijd bijna verdubbeld. Het zijn vooral 80-plussers en relatief vaak mensen met dementie. Vallen met een vervoermiddel telt hierbij niet mee, dit zijn vervoersongevallen.