Ga door naar hoofdcontent
Nieuws(Re)design death

(Re)design death

Vrijdag 17 april 2020Afbeelding (Re)design death

“Het Dela-innovation-team komt binnenkort hier voor een workshop”, glundert de suppoost, als ik voor de tweede keer door de zalen loop waar de installaties en ontwerpen van de tentoonstelling (Re)Design Death te zien en te beleven zijn.

Alhoewel, het beleven valt wat tegen. In het inpandige ‘science-museum’ kun je naar hartenlust proefjes doen, maar hier blijft het bij kijken. Jammer, want ik had me wel willen laten aaien door de robot die je kan bijstaan in je laatste levensfase, als je daar geen naasten voor hebt. Alsof ontwerper van de End of lifecare machine, Dan Chen, de coronacrisis al in 2012 voorzag. Je kunt overigens wel horen welke boodschap deze machine een stervende meegeeft. De kern daarvan is: ‘you are not alone’. De spraakopname duurt nog geen minuut en eindigt met ‘we hope you have a pleasant afterlife’.

Op de tentoonstelling zien we ontwerpen die al in de handel zijn, zoals de bios-urn en de portret-urn, of de tolad-staf om as te verstrooien. Maar ook ontwerpen die nooit uitgevoerd zullen worden, omdat ze stuiten op praktische of ethische bezwaren, maar die wel aan het denken zetten. Zoals alternatieve omhullingen (zie ook pag 23-24), ontwerpen om zelf een respectvol einde aan je leven te maken, of om menselijke resten respectvol en zinvol te recyclen. Er zijn ontwerpen om de overledene bij je te houden – al dan niet in een dildo-urn – en om kinderen te vertellen over de dood. Ook is er aandacht voor de vraag: willen we eeuwig leven? Ik heb me bont en blauw geërgerd aan soms kant noch wal rakende verwijzingen naar het vermeende ‘zeer verontreinigende karakter van onze uitvaartcultuur’ en andere misvattingen (zoals dat bomen kunnen groeien uit een lichaam of asurn, of dat zaden ontkiemen op de diepte waarop begraven wordt). Ik werd niet blij van contraproductieve rouwrituelen zoals het vangen en bewaren van tranen – laat ze toch stromen! Toch is deze tentoonstelling óók voor uitvaartprofessionals zeer aan te bevelen. Prikkelend, innovatief en mooi verbeeld. Afwachten wanneer we weer kunnen afreizen naar Kerkrade. Gelukkig is hij nog te zien tot 24 januari 2021.

Afbeelding voor Marjon Weijzen

Marjon Weijzen

Marjon Weijzen is journalist, docent en redacteur bij Brancheblad Uitvaartzorg. Zij is gespecialiseerd in levensverhalen, afscheid, uitvaart en duurzaamheid.

Reacties

    Plaats een reactie