Ga door naar hoofdcontent
NieuwsVergankelijkheidsdag

Vergankelijkheidsdag

Dinsdag 25 oktober 2022

Stilstaan bij je sterfelijkheid, dat is het idee van Vergankelijkheidsdag, een initiatief van Rob Bruntink van Morbidee, dat sinds 2019 wordt georganiseerd aan het begin van de herfst.

Klik om te vergroten

Dit jaar werd in de binnenstad van Maastricht het festival Voor mijn dood georgani­seerd (door het Netwerk Sterven & Rouw Zuid-Limburg) en verder was er een keur aan lezingen, wandelingen en workshops. Uitvaartondernemer Richard Hattink van Bij De Hand Uitvaartverzorging (gespecialiseerd in jonge gezinnen) organiseerde een online Ik Ga Nog Lang Niet Dood–evenement rond het thema ’uitvaartwensen vast­leggen’. “Vorig jaar heb ik mensen geïnterviewd over hoe ze afscheid willen nemen, dit jaar had ik een ludieke flyer online gezet die mensen konden downloaden en die ik tijdens het webinar zelf ook heb ingevuld.” Tien mensen namen live deel en Hattink ziet dat zijn documentje ook later nog gedeeld en gedownload wordt.

Ritueelbegeleider Esther Zawiolkowski uit Nijmegen deed ook voor de tweede keer mee. Vorig jaar organiseerde ze met een stervensbegeleider en een klankschalenbegeleider een groepsgesprek, dit jaar organiseerde ze een inspira­tiewandeling met levensvragen. Helaas kwam er niemand. Toch doet ze volgend jaar zeker weer mee. “Het is mooi om er een dag per jaar samen bij stil te staan: door te praten over je eigen dood kun je het leven gemakkelijker loslaten.”

Reacties

    Plaats een reactie