Log in
De persvoorlichter van Yarden mailt: ‘Zet onder de foto maar Team Zuidoost’. Uit privacyoverwegingen geeft ze me liever niet de namen van de medewerkers van het nieuwe multiculturele paradepaardje. Misschien is ze ook voorzichtig vanwege het ‘inscharen’ bij Dela, dat onlangs een privacyprotocol vaststelde.
Marjon Weijzen

Ik herinner me hoe trots mijn lichting afgestudeerden (de tweede lichting van Meander) was met vermelding in een vakblad. Dat was vijftien jaar geleden. Nu is er de AVG.

De privacywetgeving heeft heel wat in beweging gezet. Een eerste reactie is soms doorschieten naar het andere uiterste: géén persoonlijke gegevens meer delen. Zo weet mijn man niet hoe het met zijn overspannen collega gaat, want zijn leidinggevende mag ‘vanwege de AVG’ daar niets over vragen, laat staan met hem delen.

Op het internet ontstaat een discrepantie tussen hen die niets willen delen en zij die juist gevonden willen worden (bijvoorbeeld door potentiële klanten): zoals al die uitvaartverzorgers met hun naam en foto in de krant en op social media.

Hetzelfde zie je na overlijden. Mensen die publiek ‘vergeten willen worden’ (ruim 60 procent) en anderen die publiek herinnerd willen worden. Beide wensen zijn lastig te realiseren. Het valt niet mee om na overlijden je data te wissen. Foto’s