Log in
Professionaliteit is voor mij het vermogen om in alle omstandigheden de regie te houden. Een uitvaartverzorger weet zijn eigen emoties te hanteren en handelt zoals de situatie verlangt. Helaas lukt dat niet altijd.
Marliz Schellekens

Klaagsters man werd thuis plotseling onwel. Klaagsters kleine woning stroomde vol met een peloton hulpverleners. Alle hulp mocht niet baten en de echtgenoot overleed. Toen men zijn kist naar buiten droeg werd een van de uitvaartverzorgers onwel. Opnieuw ontstond paniek en kwamen ambulance en politie. In klaagsters beleving stond de kist met haar man een hele tijd onbeheerd op straat ‘naast de kliko’s’. De tweede uitvaartverzorger was van slag door de situatie rondom zijn collega en vergat klaagster, die in korte tijd voor de tweede keer met deze situatie werd geconfronteerd. Klaagster merkte op dat de uitvaartondernemer later niet terugkwam op deze – voor haar – traumatische gebeurtenis.

In een ander geval beroofde klaagsters dochter zich van het leven. De dochter zat in een transformatieproces en was – zoals klaagster het uitdrukte – van boven een meisje en van onder een jongen. Tijdens de verzorging van de overledene raakte de uitvaartverzorgster totaal uit balans en klaagster moest haar troosten, in plaats