Lees verder

Voor wie?

Voor professionals op het gebied van postmortale zorgverlening en complexe restauraties.

Achtergrond

Het bericht dat een familielid of vriend bij een ongeval is omgekomen is voor iedere nabestaande een enorme schok. Als dan ook de mededeling volgt dat de overledene niet meer toonbaar is ten gevolge van ernstige verminkingen zal dit bijzonder moeilijk te verwerken zijn. Het rouwproces wordt hier negatief door beïnvloed.

Maar al te vaak is er echter nog heel wat mogelijk. Zoals op zoveel terreinen staan ook de ontwikkelingen in de postmortale zorgverlening niet stil. Nieuwe technieken en geavanceerde materialen maken heel veel mogelijk. Als u als postmortale zorgverlener over deze kennis beschikt en de technieken beheerst, zult u in veel gevallen een succesvolle reconstructie kunnen uitvoeren waarmee u de nabestaanden de mogelijkheid biedt om afscheid te kunnen nemen. Een dankbare taak waarmee u ook een prima visitekaartje voor uw onderneming afgeeft. Docendo heeft opnieuw de norm gezet met de introductie van de opleiding ‘Anatomische schedel- en aangezichtsreconstructies’. Een specialistische opleiding die als vervolg geldt voor de training ‘Complexe restauraties’. De opleiding is ontwikkeld in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en wordt verzorgd door (gast) docenten van het LUMC en de Academie Beeldende Kunst in Maastricht. Voor iedere professional die écht een stap verder wil gaan!

Inhoud en aanpak

Ieder slachtoffer van een ongeval of misdrijf heeft ander letsel. Met name het onvoorspelbare van de beschadiging of verminking maakt het vrijwel onmogelijk om een cursus te geven die u voorbereidt op iedere mogelijke verwonding of beschadiging.

In overleg met de docenten is daarom een opleiding ontwikkeld, die u een goede basiskennis geeft van de opbouw van een schedel. Door van binnen uit naar buiten te werken en laag voor laag de schedel op te bouwen, krijgt u als het ware kennis die altijd als raamwerk, als houvast gaat dienen bij reconstructies van wat voor letsel aan de schedel dan ook.

Daarnaast leert u tijdens deze opleiding te werken met de nieuwste technieken om de aangezichtsschedel toonbaar te kunnen maken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van vormgevende hulpmiddelen en materialen die u in de toekomst, afhankelijk van de aard van het letsel, kunt toepassen.

De volgende onderwerpen worden behandeld:

  • anatomie van de schedel (skelet en zg. weke delen)
  • analyse van de opbouw van de schedel
  • vormbepalende elementen voor het aangezicht
  • het opbouwen van een (beschadigde) aangezichtsschedel en
  • het aanbrengen van en modelleren met vormgevende materialen (ter vervanging van botten en/of weke delen)

Cursusdetails

Deze cursus vindt plaats op drie lesdagen van 10.00 tot 16.00 uur. De eerste dag wordt verzorgd in het LUMC in Leiden en de laatste twee dagen bij Docendo in Geldermalsen.

Voor meer informatie over vooropleidingseisen, kosten en inschrijving zie https://docendo.nl/opleidingen/anatomische-schedel-en-aangezichtsreconstructies/. Ook vindt u hier een filmpje met uitleg van een van onze trainers.