Log in
Loes Rooijakkers heeft met haar man Gerard een uitgeverij, is docent bij Docendo en freelance uitvaartbegeleider. Eerder was zij teamleider bij Monuta in Nijmegen.
Loes Rooijakkers

Dat werd een kistje wijn. Ik bestel nooit een overledene, maar wel eens een kist. Als je vraagt: ‘Wie draagt de kist?’ kun je als antwoord verwachten: ‘Hebben jullie daar dan geen dragers voor?’ Die reactie krijg ik nooit na de vraag: ‘Wie draagt jullie moeder?’

Na overlijden is de kist confronterend. Met de kist haal je de dood binnen. Daarna zorgt de kist voor emotionele afstand. Aan uitvaartbegeleiders de taak om de kist snel te ontdoen van anonimiteit en nadruk te leggen op de persoon die erin ligt.

Aan het einde van de bijeenkomst zeggen we keurig dat mensen afscheid mogen nemen bij de kist. Dat gaat vaak wat onwennig, want waarom zou je afscheid willen nemen van een kist?

Laatst werd het ingewikkeld. Ik was net klaar met de uitwerking van het regelgesprek van ‘tante Marie’ toen ik werd gebeld door haar neef. Nu voor zijn andere tante, tante Jannie. Het werden twee kisten en één uitvaart. Voor