Log in
Anja Krabben toont wel lef. In haar voorwoord in het oktobernummer van De Begraafplaats roept ze, alle milieuonderzoeken terzijde schuivend, begraven uit tot de meest groene vorm van lijkbezorging. Ik denk dat ze gelijk heeft. In milieuonderzoeken wordt het ruimtebeslag van begraven altijd negatief beoordeeld, maar waarom? Wie kiest voor natuurbegraven garandeert een paar vierkante meter natuur tot in de eeuwigheid. En ook ‘gewone’ begraafplaatsen zijn dikwijls oases van stilte en natuurschoon. Daarnaast bieden ze een bezoekbare ruimte voor de dood in ons drukke bestaan.
Marjon Weijzen

Voor mensen die na hun dood liever andere mensen tot nut zijn is ‘ter beschikking stellen van de wetenschap’ een mooie optie. Een uitvaarttechniek die volmaakt past in een kringloopeconomie en misschien nóg wel duurzamer is dan begraven.

En voor wie op de kleintjes let: het is ook een goedkope manier van lijkbezorging. Goed nieuws voor hen: sinds kort is er Rise Labs, een partij die geen stop op het doneren van lichamen kent, zoals bij de medische faculteiten de laatste jaren veelal het geval is, en die – anders dan de universiteiten – as teruggeeft. Toegegeven, het blijft vaag wat er met de gedoneerde lichamen gebeurt. Rise Labs beantwoordt onze vragen niet. Een bedrijf dat geen antwoord geeft op persvragen kan heel integer zijn, maar heeft de schijn toch tegen. Je wilt natuurlijk niet dat moeders alvleesklier, geprepareerd, in handen van een foute dictator valt. Maar voor al die mensen die zeggen ‘zet mij maar bij het gft’ is je