Log in
Wie kijkt er nog live tv? Ik nog nauwelijks. Al verheug ik me wel weer op avonden lang Zomergasten. En ook voetbalfinales blijven we live kijken. Verder is on demand - kijken wanneer het je uitkomt - een zegen. Samen op de bank op zaterdagavond, of op de telefoon een docu terugkijken als de trein vertraging heeft. Wat betekent deze on demand-trend voor de uitvaartbranche?
Marjon Weijzen

Uitvaarttrendwatchers voorspellen technologie waarmee je thuis (op je werk, onderweg) uitvaarten levensecht meebeleeft. Waarom zou je ze dan nog bijwonen? Vrij nemen, nette kleren aan, in de file staan… Toch verwacht ik geen lege aula’s. We gaan voor de gedeelde emotie, het (letterlijk) omhelzen van vrienden en familie en voor de reünie achteraf. Ongedeelde aandacht wordt steeds zeldzamer en dus kostbaarder. Als we ‘schermen’, doen we dat vaak op meerdere apparaten tegelijk, koffiezettend en met een half oor luisterend naar de wederwaardigheden van onze huisgenoten.

Hoewel thuis kijken goedkoop en makkelijk is, neemt het bioscoopbezoek niet af. Een film in de bios is een intense beleving. Een goede uitvaart ook. Intens, ontspannend en helend. We verwerken immers ook onze eigen verliezen nog weer wat.

Iedereen die wel eens uitvaartgasten naar een zaal heeft geloodst waar zij de uitvaart via schermen en speakers konden volgen, weet dat die zaal minder populair is dan de hoofdruimte met de overledene en