Log in
Pauline Baijer (Funeraire diensten en uitvaartverzorging, Wassenaar), Rian Willems (manager uitvaartcentra en thanatopraxie Coöperatie Dela), Evert de Niet (Algemeen Belang, Groningen) en Gijsje Teunissen (Charon Uitvaartbegeleiding, Egmond) voeren een open briefwisseling over actuele thema’s in de uitvaartbranche.
Evert de Niet, Gijsje Teunissen, Pauline Baijer, Rian Willems

Voordat ik meewerkte aan de film Uitburgeren van oud-hersenonderzoeker Dick Swaab dacht ik weinig na over euthanasie, wilsbeschikking, palliatieve sedatie of behandelverbod. De schellen vielen mij van de ogen toen ik de film uiteindelijk zag: Niels wilde nooit over wilsbeschikkingen praten of zaken rondom de dood vastleggen en nu zat hij als jongeman en vader in een gesloten afdeling, dement, en was hij niet meer in staat om een keuze rondom zijn einde te maken.

Hoe vaak had mijn man, de laatste jaren van zijn dementerende moeder, niet tegen mij gezegd: “Als ik zo ben, geef mij dan maar een spuitje!” Maar hoe moeilijk is dat? Ik zou ook niet met een volle luier door de gangen willen dolen, gevangen in mijn eigen wereld. Of misschien niet eens gevangen, maar mij van niets meer bewust. Maar er is ook een andere kant: hoe mooi is het als demente mensen nog op muziek en aanraking reageren? Wanneer geef je het spuitje?