Log in
Uitvaartverzorgers betalen de nota van het mortuarium, maar blijft dat zo? De factuur voor het verblijf in een ziekenhuismortuarium is meestal niet transparant en verdient dus geen collegiale overname door uitvaartondernemers.
Redactie

Marij Jonkmans

Sakura Uitvaartbegeleiding, Groningen, Friesland, Drenthe:

“Zelf heb ik er nog nooit problemen mee gehad. Het is een regel van de ziekenhuizen dat de overledene via het mortuarium wordt opgehaald. Daar zijn kosten aan verbonden en die zet ik op de factuur. Voor de eerste dag hebben mensen geen keus, zo is dat gewoon bepaald.”

Koos Stam

Begrafenisonderneming Stam, Kinderdijk:

“Sinds april 2015 is het tarief van het Albert Schweitzerziekenhuis in Dordrecht, beheerd door het CMO, verdubbeld. Posten die vroeger in het standaardtarief zaten, worden nu apart berekend. De tarieven staan keurig op de website, maar nabestaanden kijken niet. Die horen op de afdeling dat moeder verzorgd kan worden voor 81,75 euro. Op mijn factuur zien ze later staan: mortuariumkosten: 254 euro. Zij denken dat ik de rest van het bedrag in mijn zak steek. Dan mag ik uitleggen dat er ook…