Log in
Stel: je bent ooit getrouwd met een partner, van wie je twee kinderen krijgt. Een scheiding volgt en in de volgende veertig jaar is er geen enkel contact tussen ex-partners en/of kinderen. En dan opeens komt het bericht van vaders overlijden. Omdat hij langere tijd onontdekt in huis lag, komt er een justitieel onderzoek, waarvoor het lichaam is overgebracht naar een mortuarium. Onderzoek wijst uit dat sprake is van een natuurlijke dood. Het lichaam kan worden opgehaald, maar de kinderen zijn op vakantie in het buitenland. Dus: “Mam kun jij dat zo goedkoop mogelijk regelen?”
Marliz Schellekens

En daarmee wordt klaagster opdrachtgever van de uitvaart van haar ex-partner en krijgt zij de mortuariumrekening.

Klaagster vindt echter dat zij deze niet hoeft te betalen, nu de overledene vanwege het politieonderzoek in het mortuarium verbleef en zij daarvoor geen opdracht gaf.

De mortuariumbeheerder verwijst naar de notitie ‘Kostenverdeling na het aantreffen van een stoffelijk overschot’ van januari 20151. Daarin worden nabestaanden verantwoordelijk gesteld voor de kosten van (onder meer) het mortuariumgebruik, vanaf het moment dat het lichaam wordt vrijgegeven. Dat was in dit geval op 27 juli 2017. Rond het middaguur van 28 juli nam de uitvaartverzorger contact op met het mortuarium voor het ophalen van de overledene. De overledene verbleef dus enkele uren na de vrijgave in het mortuarium, zodat klaagster terecht aangeslagen werd voor de kosten. Minpuntje voor de mortuariumbeheerder was dat uit de factuur niet duidelijk bleek op welke uren/dagen de mortuariumkosten toezagen. Voor een opdrachtgever is dat noodzakelijke informatie om te begrijpen hoe de kosten tot